Párterápiás konzultáció
A párok többsége egymás megértésének, a konfliktusok rendezése, a bizalom újjáépítése igényével fordul legtöbb esetben a segítő szakemberhez.

Két ember között sok-sok befolyásoló tényező alakítja mindazt, amiért egymással szembenállást érzékelnek.

A kapcsolatban a szerelem, a heves érzelmek szakasza után egy elmélyültebb megismerési folyamat következik a pár életében, amely során valódi látásmóddal érzékelhetőek az egyéni kommunikációs és konfliktuskezelési módok. A kötődés, a szeretnyelvek, különböző élethelyzetek, váratlan szituációk, krízisek is hatnak a pár életére. Ez többnyire próbatételül szolgál a valódi elköteleződés előtt. A jövő „együtt” folytatásának kérdéseinél gyakran párterápiában feldolgozandók azok, amikor egy harmadik személy kerül a kapcsolatba. Ekkor a bizalom újraépítése elengedhetetlenné válik.

 A családi mintázatok, hiedelmek hatnak a kapcsolat megélésére, döntések meghozatalára, a társhoz való közelségre és távolságra is egyaránt. Fontos kérdések továbbá a szerepek megélései is: férfi, női szerep, dominancia, alkalmazkodás, áldozathozatal, énkép, vágyak, elvárások a kapcsolattól.


o A párterápiás konzultációkon feltérképezzük a pár kommunikációját, az érzelemkifejezést, hogy a családi történetek, hogyan hatnak a kapcsolatra.
o Milyen elvárásokkal halmozzák el egymást és a kapcsolatot a pár tagjai.
o A konfliktusokat elkerülő, konfrontálódó, kompromisszumkereső, versengő módon kezeli-e a pár.
o Az én kommunikáció, az önkifejezés hogyan jelenik meg/jelenhet meg a mindennapi kommunikációban.
o Sérelmek kimondódása, jelentőségük, helyén kezelésük.
o Tanulás a pár tagjainak önmagáról, szerepéről, viselkedéséről, azokat befolyásoló tényezőiről.
o Transzgenerációs minták hatása a női/férfi szerepekre – családfa.
o Milyen közös értékei vannak a párnak, ami összeköti őket, amelyre alapozhatnak
o Mik voltak azok a helyzetek, amik bár nehezek voltak, de megoldotta őket a pár, és ez segítette kettejük megküzdését.
o Mik azok a tulajdonságok, amiért a másikat választotta társul a pár egyik-másik tagja. Hogy vannak most ezekkel a tulajdonságokkal, viselkedésekkel.
o Türelem, figyelem, munka és magánélet egyensúlya, a gyermekek a családban, szexualitás kérdései, fejlődési és járulékos krízisek hatása stb.
o Hűtlenség/bizalom helyreállítása.